My Lovely Pets

BREZPLAČNI NASVETI STROKOVNJAKA
header-logo-mlp

Zakaj je zobna nega hišnih ljubljenčkov pomembna?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Podobno kot ljudje tudi hišni ljubljenčki razvijejo slab zadah in druge zdravstvene težave, ki so posledica slabega zdravja zob. Čeprav hišni ljubljenčki skrbijo za čiste zobe, to še ne pomeni, da je njihovo splošno zdravje zob popolno.

Zanemarjanje ustne higiene vašega hišnega ljubljenčka lahko povzroči resne težave, kot so težave pri žvečenju, krvavitev iz ust, zlomljeni zob itd., in ne želite si, da se to zgodi vašemu pasjemu prijatelju. Seveda noben lastnik ne želi, da njegovega hišnega ljubljenčka pestijo določene težave.

Da bi preprečili takšne bolezni, morate skrbeti za zdravje zob vašega hišnega ljubljenčka. Na srečo obstajajo preprosti načini za izboljšanje zdravja zob vašega ljubljenčka, ki jih boste spoznali v tem članku.

Če ste pripravljeni, lahko kar začnemo![/vc_column_text][vc_column_text]

Svojemu ljubljenčku redno krtačite zobe

Verjetno poznate prednosti ščetkanja zob. Prav to potrebuje tudi vaš ljubljenček. Če si nekaj dni ne ščetkate zob, se slabemu zadahu ni mogoče izogniti. Če ne poskrbite za pravilno čiščenje, vas sčasoma zagotovo doletijo bolezni dlesni in celo izguba zob, razpadanje itd. Če svojem ljubljenčki še nikoli niste umili zob in ga dnevno hranite z različnimi obroki, bo vaš ljubljenček razvil slab zadah, zobno gnilobo, odvečne obloge in druge zdravstvene težave, ki jih povzroča slaba ustna higiena.

Ščetkanje zob hišnega ljubljenčka vsaj dva ali trikrat na teden lahko pomaga pri preprečevanju hudih zobnih bolezni.

Kaj pa, če vašemu ljubljenčku krtačenje zob ni všeč? To je normalno, saj niso ljudje in ne poznajo prednosti ščetkanja zob. Nekateri hišni ljubljenčki vam lahko dovolijo umivanje zob, nekateri pa ne. Če je vašemu ljubljenčku neprijetno med ščetkanjem zob, je tu nekaj nasvetov, s katerimi boste hišnega ljubljenčka navadili na ščetkanje zob:

  1. Vzemite zobno ščetko in zobno pasto.
  2. Naj bo vaš ljubljenček v udobnem položaju. Ko je ljubljenček na mestu, ki mu je všeč, počasi masirajte njegove ustnice in dlesni. Tako boste ljubljenčka navadili na predmete, ki gredo v njegova usta. Vaš ljubljenček bo morda potreboval nekaj časa, da se navadi na to masažo, zato bodite potrpežljivi z njegovo reakcijo.
  3. Ko se vaš ljubljenček navadi na masažo dlesni in ustnic, nadaljujte z zobno pasto. Vašemu ljubljenčku okus zobne paste morda ne bo všeč, zato ga takoj nagradite z nečim, kar ima rad. To ponovite nekaj dni, dokler se vaš ljubljenček ne navadi na zobno pasto.
  4. Če opazite, da se je vaš ljubljenček navadil na zobno pasto, je čas za ščetkanje zob. Začnite z istimi triki, ki ste jih uporabljali za spoznavanje z zobno pasto. Počasi začnite v enem predelu ust vašega ljubljenčka. Nežno dvignite ustnico, da očistite zunanjo stran zob in dlesni.
  5. Vaš hišni ljubljenček vam morda ne bo pustil, da njegove zobe ščetkate dlje časa, zato to storite hitro. Z vsakim naslednjim ščetkanjem podaljšujte čas. Za čiščenje zob hišnega ljubljenčka si vzemite 30 do 60 sekund. Ne pozabite začeti počasi.

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

Uporabite pravo zobno ščetko

Da bi zagotovili nemoteno in pravilno ščetkanje, poskrbite za pravo zobno ščetko za vašega ljubljenčka. Vse zobne ščetke niso primerne za vse ljubljenčke. Če imate psa, lahko dobite pasjo zobno ščetko, ki je nekoliko večja in primerna za njegova usta in zobe. Za mačko pa potrebujete manjšo zobno ščetko z mehkimi ščetinami. Mačke imajo majhne zobe, zato lahko  uporabite tudi košček vate in vatirano palčko, če nimate mačje zobne ščetke.

Opremo za hišne ljubljenčke lahko dobite v bolj znanih spletnih trgovinah za male živali ali v lokalnih trgovinah za male živali. Glejte, da boste izbrali pravo.

 

Uporabite pravo zobno pasto

Tako kot pri zobnih ščetkah, tudi vse vrste zobne paste niso primerne za vašega ljubljenčka. Zobna pasta za ljudi lahko škoduje želodcu vašega ljubljenčka, zato je raje ne uporabljajte. Zobna pasta vsebuje ksilitol, ki je strupen za pse in druge ljubljenčke in lahko poškoduje jetra vašega ljubljenčka.

Uporabljajte samo zobno pasto za hišne ljubljenčke, kot je zobna pasto Vetoquinol z okusom perutnine. Primerna je tako za pse kot mačke.[/vc_column_text][vc_column_text]

Uporabite aktivno oglje

Aktivno oglje deluje odlično pri čiščenju zob, odstranjevanju oblog in zaščiti vašega ljubljenčka pred vnetjem dlesni. Namesto da bi se mučili s ščetkanjem hišnega ljubljenčka in iskanjem najboljše zobne paste za hišne ljubljenčke, se lahko odločite za aktivno oglje, ki deluje še bolje.

Uporaba aktivnega oglja ne zahteva krtačenja in deluje brezhibno. Oglje lahko dodate v hrano vašega ljubljenčka ali nanesete neposredno na zobe po obroku in pustite, da deluje. Za najboljše rezultate nanesite 5 – 6 ščepcev. Po nanosu čiščenje ni potrebno, saj ni škodljiv.

Aktivno oglje se v celoti pridobiva iz kokosovih lupin – naravna formula, zasnovana za zdravje zob.

 

Redno obiščite svojega veterinarja

Čeprav doma delate vse mogoče za to, da bo vaš ljubljenček imel zdrave zobe, potrebujete tudi strokovnjaka, ki ga bo redno pregledal in opazil kakršno koli skrito bolezen. Le tako boste zares seznanjeni z zdravstvenim stanjem vašega ljubljenčka. Veterinar bo pregledal zobe, dlesni in splošno zdravje zob, da bi ugotovil, ali je kaj narobe. To bo dodatna potrditev, da vaša zobna nega deluje.

Veterinarja povprašajte tudi za nasvet o redni zobni negi. Vaš veterinar vam lahko priporoči, da v svojo rutino dodate še druge stvari, da bo vaš ljubljenček ostal zdrav.[/vc_column_text][vc_column_text]

Zaključek

Ali se še vedno sprašujete, zakaj morate ščetkati zobe svojega hišnega ljubljenčka? Kot verjetno veste, zdravi zobje niso samo za ljudi. Od tega imajo koristi tudi naši hišni ljubljenčki.

Včasih razloge za bolezni pri hišnih ljubljenčkih najdemo v slabemu zdravju zob, najboljši način za preprečevanje takšnih bolezni pa je, da izboljšamo zobno nego doma. Tudi če se vaš ljubljenček zdravi zaradi bolezni, ki je nastala zaradi slabega zdravja zob, se lahko bolezen vrne, če ne poskrbimo za redno zobno nego, zato poskrbite, da se držite nege zob, ki pri vašem ljubljenčku deluje najbolje. O preprostih načinih za to smo že govorili, zato boste z veseljem opazovali svojega ljubljenčka s svežim dahom in splošnim dobrim zdravjem.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top